De Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam

Wie vandaag door het snel veranderende Amsterdam-Noord fietst, kan zich nauwelijks voorstellen dat Noord een aparte plaats heeft in de nationale luchtvaartgeschiedenis. Met een internationale luchtshow, drie vliegvelden en een vliegtuigfabriek. Ga kijken naar het luchtvaartverleden van ons stadsdeel: Noord Vliegt in Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28A, donderdag t.m. zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Disteldorpers waren de buren van de ELTA
De aanleiding voor de expositie is de ELTA in 1919, de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam. De bewoners van de Buiksloterham en de Bloemenbuurt wonen op het voormalige tentoonstellingsterrein en het vliegveld van de ELTA. Disteldorp woonde naast het tentoonstellingsterrein, daarvan gescheiden door het Johan van Hasseltkanaal. De nieuwe bewoners kregen ongevraagd veel met de tentoonstelling te maken doordat veel bezoekers in augustus en september 1919 vanaf de pont over de Ranonkelakade naar de tentoonstelling liepen. Maar meer nog was er dagelijks tot diep in de avond de muziek en het felle licht van het Lunapark en het aanzwellende en afnemende geronk van de kleine en grotere vliegtuigen die demonstratievluchten maakten of luchtgevechten simuleerden. Ze waren ‘s avonds laat met schijnwerpers in de lucht gevolgd.

 

Een vlucht over het Noord van 1919.
Er is bijna niets bewaard gebleven van dit verleden. In 1919 was de bouw van Noord net gestart. Foto’s en films vanuit de lucht en vanaf de grond gemaakt, laten vaak stukjes zien van de pas opgeleverde huizen van Distelbuurt en de Lupinepleinbuurt in aanbouw. Juis die huizen geven houvast als je je anno 2019 een voorstelling wil maken van hoe het toen in de Buiksloterham was. Die beelden zijn in overvloed te bekijken in de tentoonstelling.

Deze link opent een animatie van Rondvlucht ELTA 1919. Het filmpje is gemaakt door Historisch Centrum Amsterdam Noord ter herdenking van 100 jaar ELTA. Je ziet op dat filmpje goed wat er al was en wat niet, en hoe Disteldorp ten opzichte van het vliegveld en de tentoonstelling lag.

Er is nog veel meer te zien in de tentonstelling:
Vliegtuigmodellen van de Fokkers die in noord gemaakt zijn.
Unieke foto’s en filmbeelden van Noord waar de luchtvaart een rol speelt.
Verzamelaars van historische voorwerpen Henk Wilkens en Wim Beerman tonen hun zeldzame ELTA-spullen uit 1919.