Wegdek Kromme Distelstraat en 2e Disteldwarsstraat

Het wegdek in de Kromme Distelstraat en de Eerste Disteldwarsstraat
Deze foto werd 23 december 1925  door de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting gemaakt om de staat van onderhoud van de Kromme Distelstraat straat vast te leggen. Hoewel het wegdek op eerste gezicht met sneeuw bedekt lijkt te zijn, is het waarschijnlijk modder. De tuintjes en hekken vertonen geen sporen van sneeuw. (De eerste foto toont de Kromme Distelstraat, de tweede de Tweede Disteldwarsstraat.
(De Beeldbank van het stadsarchief geeft als titel: Eerste Disteldwarsstraat, maar die kijkt niet uit op de kopwinkel Mosplein 1, links naast Distelweg 1. Werd die toen net opgeleverd of stond de winkel te huur? De ruiten zijn geblindeerd en er hangt een affiche op.)

 

 

 

 

Wat er in de verte te zien is, maakt de foto nog interessanter. Op de hoek nummer 8 en 6 staat de door een paard getrokken kar van een melkslijter die melk aflevert. Hij zit niet op de bok. Op huis nummer 8 is net als nu het straatnaambordje van de Tweede Disteldwarsstraat te zien.
Boven de melkbussen is in de beeldbankfoto bij de deur van nummer 6 een emaillen reclamebord van Erdal te zien, een schoenpoetsmiddel. Was daar een schoenmaker of een klein kruidenierswinkeltje? Was het toegestaan in een woning een winkeltje of een bedrijfje op te zetten? In de woningkaarten en de gezinskaarten vind ik daarvan niets terug.

Bijna een jaar eerder, op 23-01-24, stond er al een een stuk in De Tribune over de onhoudbare toestand van het wegdek in de Kromme Distelweg en de daaraan grenzende 1e en 2e Disteldwarsstraat. Er werd daarin gepleit  voor vervanging van de grindbestrating straatstenen. Het stoppen van de gaten in het wegdek met as, boden geen soelaas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pas in februari 1926 komt er geld voor de verbetering van de bestrating in Distel- en Vogelbuurt. Het blijt uit krantenverslagen dat het beheer van het wegdek in de nooddorpen niet onder Publieke Werken viel, maar onder de Gemeentelijke Woningdienst. Op 26 oktober 1926 is de bestrating in de Kromme Distelstraat en in de 1e en 2e Disteldwarsstraat eindelijk verbeterd. De Tribune plaatste toen een beschrijving van de verbetering en van alles wat er nog verbeterd moet worden in de Distelbuurt. Dat stukje is ge schreven door een ARCOR, een arbeiders-correspondent.

 
(De Sociaal Democratishe Partij van David Wijnkoop (opgericht in 1909) als afsplising van de SDAP) heette vanaf  1919 Communistische Partij Holland (CPH))